چهار محصل اختطاف شده پوهنتون غور بعد از 53 روز از قید ربایندگان آزاد شدند
ذبیح الله جواد، دفتر ولاتیی غور کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان
پنج دانشجوی پوهنتون غور که به تاریخ 1395/06/11 از مسیر فیروز کوه الی لعلوسرجنگل در مربوطات کوتل شینیه ولسوالی دولتیار ولایت غور توسط افراد مسلح غیر مسئول اختطاف گردیده بودند، یکتن آنها به اسم محمد رحیم فرزند عیسی در منطقه شاه تیغ پایین فیروزکوه مرکز ولایت غور به 29/07/1395 به طورفجیع و بیرحمانه تیرباران گردیده وسپس جسد وی به همکاری ریاست امنیت ملی به شفاخانۀ ولایتی غور انتقال و از آنطریق به خانوادهاش سپرده شد.
تیرباران شدن این محصل واکنشهای زیادی را درقبال داشت از جمله به تاریخ 01/08/1395 گردهمایی و اعتراص مدنی به منظور تقبیح کردن قتل این دانشجوی و دادخواهي براي آزادی چهار تن دانشجوی دیگر که درقید طالبان مسلح به سرمیبردند، با اشتراک رییس و اعضای شورای ولایتی، اساتید دانشگاه، فعالین حقوق بشر و جامعه مدنی و دهها تن از محصلین در مقابل شورای ولایتی غور برگزار شد. همه سخنرانان این عمل دشمن را شدیداٌ تقبیح کرده و در پایان این گردهمایی برگزار کنندگان قطعنامه 4 مادهای را صادر نمودند. در بخش از قطعنامه آمده بود كه اگر مسئولين حكومت محلي براي رهايي محصلين اختطاف شده اقدامات عملي انجام ندهند و عاملين قتل و كشتار مردم بيگناه را دستگير و به پنجه قانون نسپارند، آنها دست به تظاهرات گستردهتر خواهند زد.
بلاخره به اثرسعی و تلاش ریاست امنیت ملی ولایت غور بقیه چهار محصل اختطاف شده پوهنتون غور از چنگ اختطافگران رها شدند. مصاحبه که رئیس دفتر ولایتی غور کمیسیون مستقل حقوق بشر با این چهارمحصل داشتند همه آنها جور و صحتمند بوده و باخانوادههای شان نیز تماس گرفته و از رهائی خویش اطمینان دادند. این چهار تن از دانشجویان آزاد شده هریک محمد ولد اسدالله، عبدالخلیل ولد محمدظاهر باشندگان ولسوالی یکاولنگ ولایت بامیان، سرور ولد سکندر و عوض ولد شکرالله باشندگان اصلی ولسوالی لعلوسرجنگل ولایت غور که همه اینها محصلین پوهنتون این ولایت بودند.
جنرال امیرجان ناصری رئیس امنیت ملی گفت این چهار محصل به اثر تلاشهای شبانه روزی کارمندان ریاست امنیت ملی این ولایت که درآن 60 تن از پرسونل این ریاست نقش داشتند از مربوطات شاهتیغ مربوط فیروز کوه مرکز ولایت غور آزاد شدند .این مسئول بلند پایه امنیتی افزود عاملین چنین گروگانگیری طالبان مسلح هستند که در راس آنها شخصی به اسم شاه ولی فرزند احمد که وی چندین گروپ دیگری را نیز رهبری میکند میباشد. موصوف افزود طالبان مسلح در بدل رهائی این محصلین خواستار پول و رهائی مولوی عبدالرحمن شده بودند. مولوی عبدالرحمن در اوایل سال 1395 توسط مؤظفین امنیت ملی دستگیر گردید وی به جرایم متعدد از جمله به جرم قتل 14 مسافر قوم هزاره که در 27 رمضان 1392 در مربوطات ولسوالی دولتیار ولایت غور به شکل بیرحمانه تیرباران گردیدند، متهم میباشد. عبدالرحمن پس از تکمیلی دوسیه اش در محکمه ولایت غور به زندان پل چرخی کابل منتقل گردیده و پس از طی مراحل قضایی از سوی محکمۀ در کابل به اعدام محکوم شده است. باید گفت، بعد از گروگانگیری این افردا توسط طالبان ریاست امنیت ملی این ولایت عملیاتی را به منظوری رهائی این محصلین راه اندازی نموده بودند که متاسفانه یکتن از افسران این ریاست در جریان عملیات شهید گردیدند.
مداخله و پیگیری این قضیه توسط کمیسیون:
بایدگفت، کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان برای رهایی این افراد دادخواهی و تلاش زیادی نموده است از جمله ملاقات متعدد با والی ولایت، رئیس امنیت امنیت و مسئولین ولایت غور، مصاحبه در زمینه با مطبوعات بینالمللی، ملی و محلی، ارسال 12 قطعه مکتوب به ادارات ذیربط مقیم در ولایت غور، دادخواهی برای این افراد در محفل تجلیل از روزجهانی صلح با اشتراک بیش از 200 تن در تالار کنفرانسهای مقام ولایت، هماهنگی فعالین مدنی، رسانهها، فعالین حقوق بشر و بعض وکلای شورای ولایتی جهت داداخواهی برای رهایی این افراد، ارسال گزارش متعدد به دفتر مرکزی کمیسیون و سپس مسئولین در دفتر مرکزی کمیسیون دو مرتبه اعلامیه مطبوعاتی صادر نموده و موضوع را در سطح ادارات حکومت مرکزی از جمله تعقیب این قضیه در شورای امنیت ملی بخشی از فعالیتهای بوده است که درجهت رهایی این افراد توسط کمیسیون مستقل حقوق بشرافغانستان صورت گرفت است. در نتیجه این چهار محصل به تاریخ 03/08/1395 به اثر سعی و تلاش ریاست امنیت ملی ولایت غور رها گردیدند. پیگیری و دادخواهی برای گرفتاری و به محاکمه کشانیدن عاملین قتل محمد رحیم یکتن از این پنج دانشجوی اختطاف شده ادامه دارد.