جلسه فوکس گروپ پیامدهای ناگوار کارهای شاقه اطفال
مخدوم برهان
بخش حمایت و انکشاف حقوق اطفال دفتر ساحوی کندز، دومین جلسه فوکس گروپ پیامدهای ناگوار کارهای شاقه اطفال را در حالیکه 26 تن از نمایندگان مختلف ادارات دولتی و غیردولتی حضور داشتند، در تالار جلسات ریاست کار و امور اجتماعی، شهدا و معلولین ولایت بغلان، به روز چهارشنبه مورخ 17 عقرب دایر نمود.
جلسه با تلاوت آیات از قران عظیم الشان و سخنان سید صالح (صالح) رییس کار و امور اجتماعی، شهدا و معلولین آغاز گردید. رییس کار و امور اجتماعی ضمن قدردانی از کارکردهای کمیسیون و بخصوص فعالیتهای حقوق بشری در راستای بهبود وضعیت حقوق بشری اطفال و افراد دارای معلولیت و اجرای تحقیقهای ملی در مورد حمایت از قربانیان جنگ و پیامدهای ناگوار کارهای شاقه اطفال و نقش جوانان و اطفال بحث نمود و هر نوع اجرای کارهای شاقه را مغایر احکام دین مبین اسلام و قوانین نافذه کشور و اسناد بینالمللی دانست.
رییس کار و امور اجتماعی اضافه نمود که به اساس قوانین ملی و بینالمللی، کارهای شاقه که به رشد فكری و سلامت جسمی اطفال صدمه برساند، و مانع تعلیم کودکان شود، ممنوع قرار داده شده است. همچنان به اساس معلومات وزارت کار، امور اجتماعى، شهدا و معلولين، در افغانستان به دليل مشکلات اقتصادى ناشى از جنگهاى حدود چهار دهه اخير و مهاجرتهای داخلی، تقریبا بیشتر از دو مليون طفل شش تا ١٧ساله کارهاى شاقه و غیرشاقه (سبک) را انجام مىدهند.
نذرالله نذر معاون بخش حمایت و انکشاف حقوق اطفال دفتر ساحوی کندز، در مورد علل و عوامل و اهداف نهایی تحقیق ملی معلومات ارائه نموده و اهداف تحقیق ملی پیامدهای ناگوار کارهای شاقه را شناسایی علل و عوامل کار شاقه اطفال، شناسایی راههای قانونی برای رسیدگی و پایان دادن به کارهای شاقه، شناسایی نقاط ضعف قوانین ملی در رابطه به کار شاقه اطفال و بدستآوردن حمایت و توجه سازمانهای جامعه مدنی، سازمانهای حکومتی و سایر گروههای دادخواهی در رابطه به این تحقیق دانسته و از شاملن جلسه خواست تا با ارائه طرحهای جدید و پیشنهادات سازنده در غنامندی این تحقیق ملی کمیسیون را یاری رسانند.
بعد از ارائه بحثها و گفتگو، اشتراک کنندهها به چهار گروپ تقسیم شده و روی هر کدام از سوالات نظریات و پیشنهادات خویش را چنین ابراز داشتند.
اشتراک کنندهها دلایل اشتغال کارهای شاقه اطفال را، مشکلات اقتصادی، نبود امنیت، عدم آگاهی از قوانین، عدم حمایتهای دوامدار دولت و نهادهای همکار، فقر و بچارگی، مهاجرتها دانسته و در مورد پیامدهای ناگوار کارهای شاقه اطفال، دور ماندن از آموزش و پرورش، اعتیاد به مواد مخدر، روی آورن به مخالفین، سرقت و کیسهبری و دهها موضوعات دیگر را از پیامدهای کار شاقه اطفال بیان نمودند.
اشتراک کنندهها کمکهای اقتصادی، آگاهیدهی از قوانین ملی و بینالمللی برای والدین و اطرافیان اطفال، جلب توجه دولتهای حمایت کننده و کمک کننده، شامل شدن موضوعات و مسایل مربوطه به پیامدهای ناگوار کارشاقه اطفال در نصاب تعلیمی و تحصیلی وزارتهای معارف و تحصیلات عالی، تدویر جلسات و کمپاینها و نشر موضوعات مربوطه از طریق رسانهها و منابر مساجد و تکایا یکی از راههای جلوگیری از کارهای شاقه دانسته و در مورد سوال چهارم که در منطقه و یا محل شما اطفال به کدام کارهای شاقه مصروف هستند؟ آنها با بیان این مطلب،گفتند: اطفال در مناطق ما زیادتر در ورکشاپهای موتر، در معادن، پالش بوت، کراچیکشی، دستفروشی، حمالی، اسپندگری، زرشویی، خشتپزی، و در هوتلها و در روی سرکها و جادهها مصروف کارهای شاقه اند.
در اخیر شاملین جلسه پیشنهادات خویش در راستای بهبود وضعیت حقوق بشری اطفال و راههای جلوگیری از کارهای شاقه ابراز داشتند که قرار ذیل میباشد:
- با متخلفین حقوق اطفال برخورد قانونی صورت بگیرد.
- با استناد از ماده 52 قانون اساسی کشور والدین اطفال مورد حمایت قرار بگیرند.
- مراکز آموزشی برای والدین اطفال ایجاد گردد.
- تدویر برنامهها و جلسات آموزشی و آگاهیدهی از طریق نهادهای ملی و بینالمللی.
- شناسایی و حمایت از خانوادههای بیبضاعت.
- هماهنگی نهادها در تحت پوشش قرار دادن و کمک کردن خانوادههای فقیر و بیبضاعت.
- زمینه اشتغالیابی برای والدین جهت جلوگیری اطفال از کارهای شاقه.
- شامل شدن موضوعات مرتبط به پیامدهای ناگوار کار شاقه اطفال در نصاب تعلیمی.
قابل یادآوریست که در کنار اثرات سوء جنگهاى طولانى، کارهاى شاقه يکى از عمدهترين عوامل مشکلات روانى در بين اطفال و شاگردان ياد شده که اين گونه اطفال پرخاشگر، فراری، بیباك، قانون شكن و در ماحول یعنی خانه و اجتماع مشكل آفرين میباشند.