درخواستهای کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان از طرفهای مذاکره صلح در آستانه آغاز دور دوم مذاکرات

اعلامیه رسانهای
۱۵ جدی ۱۳۹۹
درخواستهای کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان از طرفهای مذاکره صلح در آستانه آغاز دور دوم مذاکرات
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان از نهاییشدن کارشیوه مذاکرات صلح افغانستان به عنوان یک پیشرفت بزرگ استقبال کرده و آن را به ملت و مردم افغانستان و طرفین مذاکره تبریک و تهنیت میگوید. ما بیصبرانه منتظر بازگشت شما به میز مذاکره در تاریخ 5 جنوری 2021 هستیم. اکنون، ضمن تحریر این نامه در ادامه نامهها و بیانیههای پیشینمان، یکبار دیگر توجه شما را به ضرورت آتشبس فوری، اهمیت مشارکت قربانیان و درنظرگرفتن حقوقبشر و حقوق قربانیان در دستورکار مذاکرات صلح، جلب میکنیم.
الف) نیاز فوری به آتشبس؛
این مذاکرات فرصتی تاریخی برای پایاندادن به جنگ و فراهمسازی زمینه صلح پایدار در افغانستان را فراهم میکند. تشدید و تداوم فزاینده خشونتها، تلفات ملکی و خسارات مالی که همهروزه بر مردم وارد میشود، امید به صلح را کاهش میدهد. این خشونتها همچنین به غیرنظامیان از جمله زنان و کودکان بیشتر آسیب میرساند، بر مشارکت عمومی در روند صلح بهشدت تأثیر میگذارد، تجمعات عمومی، مشارکت فعال زنان، رسانهها و علمای دین را کمرنگ و امیدواری همگانی به این روند را تضعیف میکند. بنابراین ما درخواست خود مبنی بر آتشبس را تکرار میکنیم و از شما میخواهیم کمیتهای مشترک تعیین کنید تا درباره مسائلی مانند آتشبس، سازوکارهای نظارت بر آتشبس و همچنین تعیین تیم مشترک برای تحقیق در مورد ادامه رویدادها و قضایای خشونتباری مانند حملات هدفمند، از جمله حملات علیه روزنامهنگاران و مدافعان حقوق بشر بحث و گفتگو کنند. مردم افغانستان برای برخورداری از حق حیات، امنیت و آزادیهای اساسی خود نباید منتظر توافق کامل بر سر یک خطمشی یا نقشه راه سیاسی باشند.
ب) فرایند قربانیمحور؛
جنگ در افغانستان میلیونها قربانی غیرنظامی از خود به جا گذاشته است. ما در سراسر افغانستان، در شهرها و روستاها، میلیونها بیوه، یتیم و افراد دارای معلولیت ناشی از جنگ داریم. جنگ هیچ محله و منطقهای را در کشور بیتأثیر نگذاشته است. تمام مردم افغانستان، بهویژه غیرنظامیان، از حملات انتحاری، بمبها و مهمات منفجرناشده، حملات هدفمند، حملات شبانه و حملات هوایی آسیبهای گوناگونِ فراوان دیدهاند که باتأسف هنوز هم ادامه دارد. این قربانیان واقعیت افغانستان هستند و از حقوق و خواستههای مشروع برخوردارند. ما از هر دو هیئت مذاکرهکننده میخواهیم که توجهی ویژه به قربانیان و نگرانیهای آنها مبذول دارند. ما یکبار دیگر از شما میخواهیم که در مورد ایجاد سازوکاری که بتواند حضور قربانیان را در میز مذاکره تضمین کند و به صدای آنها گوش داده شود، توافق کنید. بهعنوان یک حق اساسی و قانونی، قربانیان جنگ از هردو جانب مذاکرهکننده میخواهند که صدایشان را بشنوند و به درد و رنج آنها اذعان کنند و به خواسته اصلی آنها مبنی بر پایاندادن به جنایات و اطمینان از تکرارنشدن آن احترام گزارند.
ج) پرداختن به حقوق قربانیان و کمک آن به تحکیم صلح؛
ما افزون بر حضور و مشارکت قربانیان، خواستار گنجاندن حقوق قربانیان در دستورکار مذاکراتیم. قربانیان نقشی مهم در روند آشتی و التیام ایفا خواهند کرد. اذعان به اهمیت رسیدگی به این نیاز و قبول مسئولیت دولت پس از منازعه، به رفع تلخیها و التیام زخمها و دردهای گذشته کمک میکند و امکان صلح در سطح جامعه و کشور را فراهم میسازد.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان بهمثابه نهاد ملی حقوقبشر، میکوشد در هرپروسه ملی از حقوق بشری همه شهروندان حمایت کند و برای ارتقا و احقاق حقوق آنها دادخواهی کند. بنابراین ما یکبار دیگر تمایل و آمادگی خود را برای ارائه مشاوره کارشناسانه در مورد حقوقبشر، در صورت نیاز، به هردو طرف مذاکره ابراز میکنیم. افزون بر این، ما به نظارت خود بر روند مذاکرات صلح و حمایت از آن با محوریت حقوقبشر و احترام به عزت و کرامت همه شهروندان ادامه خواهیم داد.